You are currently viewing DR Tema: Mig og min stemme. (om stemmetræning og gennemslagskraft)

DR Tema: Mig og min stemme. (om stemmetræning og gennemslagskraft)

Fra speedsnakkeren til lillepigestemmen. Det siger din stemme om dig

Bliv klogere på, hvordan andre opfatter din stemme.

Af Trine Birk, Mette Mohr Martensen (2018)

Knaser / knirker din stemme, når du taler? Eller taler du ud gennem næsen?

Stemmen er et instrument, og hvordan du bruger den har lige så meget indflydelse på, hvordan andre opfatter dig som det tøj, du har på eller den musik, du hører.

DR har herunder samlet en lille håndfuld kendte stemmer, som måske minder om din, dine venners eller din kærestes.

Talepædagog Hans Toft-Olsen fra Stemmedoktor.dk har over 20 års erfaring med stemmetræning af blandt andet erhvervsfolk og skuespillere.

Vi bad ham fortælle, hvordan vi typisk opfatter forskellige stemmer.

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

 

29-årige Julie Zangenberg har en del titler efterhånden: Skuespiller, TV-vært, iværksætter og forfatter.

Julie Zangenberg, Skuespiller

Det her er et eksempel på en meget energisk stemme, der er ungdommelig og ’lillepigeagtig’ i sin artikulation. Specielt er der ændret på ’d’-lyden, som mange unge gør. Det gode ved den ungdommelige stemme er,
at den signalerer høj indlevelse, og at man har et vigtigt budskab. Risikoen er, at det kan blive opfattet som utroværdigt og lidt påtaget, når voksne taler med lillepigestemme.

Det sker, når vi ikke trækker vejret helt nede fra maven, og det gør, at stemmen ikke får så meget bund og gennemslagskraft. Vil man gerne have mere gennemslagskraft, er det vigtigt, at maven ’går ud’, når vi trækker vejret, og ikke kun brystkassen. Det er også det, der giver os vores helt personlige klang.

(© Scanpix)
Jørgen Leth er journalist, forfatter, tv- og filmmand, foredragsholder, cykelkommentator, digter og meget mere.

Jørgen Leth, journalist og forfatter

I sproget har vi nogle lyde, der skal igennem næsen. De hedder nasaler, og det er ’m’, ’n’ og ’ng’-lydene. Alle de andre vokaler og konsonanter skal kun klinge ud af munden. Jørgen Leth er et eksempel på en stemme, der
klinger mere end normalt ud gennem både mund og næse, og det giver en lettere nasal klang.

Klangen kan opfattes som lavere status og er – ligesom for eksempel læspen eller meget lyse stemmer – let at efterligne og gøre grin med. Men den del af klangen, der kommer ud af munden lyder rigtig godt og er uden støj. Hans sprog er poetisk, godt artikuleret – og der er ingen tvivl om, at han elsker at kærtegne sprogets nuancer med sin stemme. Det langsomme tempo giver os god mulighed for at reflektere over det, han siger, og det er en stemme, man lytter til.

(Foto: Carl Recine © Scanpix)

 

Fodboldspilleren Christian Eriksen er lige kommet tilbage fra VM i Rusland. Til daglig spiller han i Tottenham Hotspur F.C.

Christian Eriksen, professionel fodboldspiller

Der er meget lidt melodi i hans tale i klippet her. Det gør stemmen en smule monoton at høre på, og det kan vi opfatte som mekanisk, uengageret og uden følelser.

Jeg tror, han har et mere levende sprog, når han taler som privatperson. Her lyder han forberedt, og stemmen fremstår derfor monoton. Vil man gerne have en mere levende stemme, gælder det om at tale frit, være til
stede i nuet og reagere på det, der bliver spurgt om lige nu.

I sidste halvdel af klippet har han meget ’knas / knirk’  på stemmen. Det er moderne blandt unge at tale sådan, da ungdommen mener, en ’knasende / knirkende’ stemme er sexet. Knas / knirk opstår, når man ikke lægger tilstrækkelig energi og lufttryk i stemmen. Gør man ikke det, slår stemmelæberne hårdere mod hinanden og ’støjer’. Hvis man taler sådan konstant, slider det langsomt på stemmen.

(Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)
Skuespiller Julie Ølgaard startede sidste år youtubekanalen Nips-kanalen sammen med kollegerne og veninderne Neel Rønholt og Laura Christensen.

Julie R. Ølgaard, skuespiller

Det er en typisk ’københavnerstemme’, der har meget melodi. Der bliver talt så hurtigt, at noget af sproget kappes af. Fordelene ved en stemme med meget melodi er, at den kan opfattes som livlig, ungdommelig og
engageret. Det opfatter vi positivt, og vi kan blive grebet af stemmen, historien og stemmens ejer.

Hvis man laver for meget melodi med sin stemme, risikerer man at understøtte sit budskab på en negativ måde, fordi lytteren kommer til at flytte fokus fra indhold til form. Samtidig risikerer man at fremstå ‘smart i en fart’.

Lyt til lydeksempler på stemmerne her.

KORT OM STEMMEDOKTOR

STEMMEDOKTOR er et moderne rådgivende firma, der har det klare mål at give dig stemmetræning samt viden om din stemme så dit budskab fremstår stærkt med gennemslagskraft.

KONTAKTINFORMATION

Telefon  +45 53646440

mail@stemmedoktor.dk

 

Aarhus

Haraldsgade 19

8260 Viby J

 

København

Den Sorte Diamant

1221 København K

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GENVEJE