You are currently viewing Stemmetræning – hvad er det?

Stemmetræning – hvad er det?

Hvad er stemmetræning?

Når en professionel talepædagog / stemmetræner arbejder med en stemme, så er der fem ressourcer der skal undersøges. En stemme i balance er en stemme der mestrer alle fem ressourcer. Med nemme tests og øvelser finder vi ud af om ressourcerne bliver brugt hensigtsmæssigt. Den enkelte ressource skal fungere selvstændigt, men også i samspil med de andre ressourcer. Alle fem ressourcer er vigtige og skal trænes så stemmen holdes i en balanceret god form.

 
 

  1. Energi

Det handler om måden du skaber energi i kroppen i form af luft­tryk. Der er ingen lyd eller stemme i dette, men energien er det helt grundlæggende og måske det vigtigste emne indenfor sang og tale. Energien er 1. ressource.

2. Stemmen

“Stemmen” (dine stemmelæber) sidder inde i struben og det er her du laver din grundklang. “Stemmen” skal være i balance med energien/lufttrykket og her skal vi styre samspillet mellem kom­pression, strubestilling og tonehøjde, for at klinge optimalt. “Stemmen” er 2. ressource.

3. Artikulation

Når vi har dannet vores grundklang skal den formes til sprog, udtryk og kommunikation. Artikulationen foregår efter lyden har forladt stemmelæberne og den formes blandt andet i mund­ og næsehule. Artikula­tionen er 3. ressource.

4. Hjernen

Det er hjernen der styrer hele processen og det er vigtigt at du tænker de rigtige tanker samt lytter til og evaluerer din klang. Der skal være sammenhæng mellem din vilje og det der kommer til udtryk. Hjernen er 4. ressource.

5. Omgivelser

Målet er at blive så fri i udtrykket som overhovedet muligt. Så fri, at du kan udtrykke det der kommer til dig indefra i samspil med dine omgivelser. Du skal tilpasse dit stemmebrug til omgivelserne, derfor er det vigtigt at øve hele stemmens omfang.

KORT OM STEMMEDOKTOR

STEMMEDOKTOR er et moderne rådgivende firma, der har det klare mål at give dig stemmetræning samt viden om din stemme så dit budskab fremstår stærkt med gennemslagskraft.

KONTAKTINFORMATION

Telefon  +45 53646440

mail@stemmedoktor.dk

 

Aarhus

Haraldsgade 19

8260 Viby J

 

København

Den Sorte Diamant

1221 København K

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GENVEJE