Kontakt Stemmedoktor i dag på
53646440 eller mail@stemmedoktor.dk
Her arbejder vi

Stemmedoktor København 

Den Sorte Diamant
1221 København K

Stemmedoktor Aarhus

Haraldsgade 19
8260 Viby J

Betingelser

Alle priser er eksklusiv moms og i dkr. Priserne er gældende pr. 1. januar 2022. 

Booking kan ske på telefon 5364 6440 eller på  mail@stemmedoktor.dk . Ved aflysning mindre end 24 timer før aftalt stemmetræning i Aarhus og Skype sessions betales et gebyr svarende til en session. Aflysning af enkelt-, dobbelt- eller flere sessions i København, koster en session  uanset tidspunkt for aflysning.

Sessions med rabat er personlige og kan derfor ikke overdrages til andre. Sessions med rabat skal afvikles indenfor 6 måneder fra fakturadato, hvorefter ikke afholdte sessions mistes uden beregning. En sessions varighed er normalt 45 minutter.

Senest opdateret primo januar 2022. Ret til ændringer forbeholdes.

© STEMMEDOKTOR 2022

KORT OM STEMMEDOKTOR

STEMMEDOKTOR er et moderne rådgivende firma, der har det klare mål at give dig stemmetræning samt viden om din stemme så dit budskab fremstår stærkt med gennemslagskraft.

KONTAKT INFORMATION

Telefon  +45 53646440

mail@stemmedoktor.dk

 

København

Den Sorte Diamant

1221 København K

 

Aarhus

Haraldsgade 19

8260 Viby J

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GENVEJE

Bogen - Styr på stemmen - kort fortalt

 1. Vejrtrækning

Cirka 10 cm over navlen har du en stor muskel der deler over- og underkrop. Musklen hedder mellemgulvet og det er din vigtigste indåndingsmuskel. Når du trækker vejret skal du lade din mave udvide sig og du skal holde brystkassen i ro. Åndedrættet har en rytme som består af en indånding, udånding og en lille pause. Når vi slapper af og ikke bruger stemmen taler vi om at indåndingen er aktiv da vi bruger kræfter på at spænde mellemgulvet og udåndingen er passiv da vi bare giver slip på spændingen af mellemgulvet og så fosser luften ud. I den position har vi en lille pause inden en ny indånding starter forfra. Ind- og udånding hedder også inspiration og exspiration.

2. Støtte

Når du bruger din stemme skal du styre din udånding og den bliver aktiv. Du skal bevare fornemmelsen af at holde vejret samtidig med at du taler. Du skal holde vejret med mellemgulvet og når du har brug for det, gør du dig langsomt tynd med dine mavemuskler så du kan tale på din sidste luft. Hvis du indånder og fløjter vil du mærke at du gradvist bliver mere og mere aktiv i mavemusklerne og læg mærke til at du holder vejret med mellemgulvet samt at du er afspændt og åben i svælget. På samme måde skal du støtte din talestemme.

3. Holdning

Fornem at dine knogler balancerer oven på hinanden og din vægt er fordelt ligeligt på fødderne. Dit lændesvaj må hverken blive for stort eller for småt, hverken når du står eller sidder og du må ikke låse dine knæ. Fornem at du trækker dig selv lidt op i nakkehårene og slap af i skuldrene. Måske kan du fornemme at hvis du bukker dig en lille smule forover så skal dine holdningsmuskler arbejde for at du ikke falder forover. Det er derfor meget mere afslappende for kroppen at justere en lodret balance.

4. Opvarmning

Det er godt at nynne og i det hele taget synge meget, så der er en aktivitet gennem struben der kan frigøre slim og væske fra svælget. Det er vigtigt at kroppen er varm da kropsspændinger finder vej til struben. Det er godt at lave en høj tone der falder ned til en dyb tone. Sørg for at tonen klinger hele vejen. Start den høje tone med en luftig H-ansats – Hi. Derefter He, Hu, Hy osv. Til sidst skal du give dig selv et godt grin så du får kontakt til mellemgulvet.

5. Vokaler

Tag vokalskemaet og syng alle vokalerne i forlængelse af hinanden med langsomme overgange. Først i-y-u træk så vejret og fortsæt e-ø-o osv. De skal alle være præcise og hav focus på de forskellige nuancer de har. Jo mere nuanceret dine vokaler er jo flottere sprog. Husk det er hovedsageligt i vokalerne klangen er.

6. Konsonanter

De fleste konsonanter er støjlyde så de skal ikke fremhæves. Det kræver generelt også flere spændinger at udtale konsonanter fremfor vokaler så det er vigtigt at vokalerne er det bærende i din tale. Pas endvidere på nasalerne (n, m og ng) de lokker dig til at tale gennem næsen (nasalitet) så når du har afviklet en nasal skal lyden kun komme ud gennem munden. Hvis du siger ordet muligt, så skal du sørge for at det kun er m’et og ikke hele ordet der klinger gennem næsen.

7. Taletonen

Hemmeligheden bag en god klangfuld stemme er toner. Toner klinger og derfor skal din tale gå igennem sammen-hængende toner. Hvis du tænker på hvordan en robot taler, så er klangen sammenpresset og der er kun en tone. Til gengæld klinger denne tone hele tiden og det skal vi bruge. Vi skal altså bruge flere toner der klinger sammenhængende og samtidig være åbne og ikke sammenpressede i hals og mund.

Kilde: Styr på stemmen af talepædagog Hans Toft-Olsen