Stemmedoktor

mumler arvingerne?

Ekstra Bladet spør’ talepædagog “hvorfor mumler de?”

Guiden til at høre mumlerierne: Sådan forstår du ‘Arvingerne’ – Ekstra Bladet

Talepædagog: De mumler ikke

Hans Toft-Olsen er talepædagog ved firmaet Stemmedoktor. Han peger på, at skuespillerne i ’Arvingerne’ ikke mumler, men derimod til tider har luftfyldte stemmer – og det er støjende stemmer.
– Det, der gør en god stemme, er en stemme, der er i balance og er klangfuld. Så klang er noget, som fremmer vores tale og artikulation. Det foregår nede i halsen ved stemmelæberne. Der laver vi en klang og den skal altså være rigtig god. Den sender vi så op i munden og næsen, og så artikulerer vi, så det bliver formet til sprog og kommunikation.

Hvis man sjusker med artikulationen, så mumler man

Han fortæller, at hvis man sjusker med artikulationen, så mumler man. Og det mener han ikke, at skuespillerne i ‘Arvingerne’ gør.
– Det er ikke det, jeg hører, der sker i ’Arvingerne’ – de mumler ikke, men det, de arbejder med, er selve grundklangen. Så er der nogle scener, jeg kunne forestille mig, skaber frustration. Eksempelvis den lange scene med udstillingen (Hannahs kunstudstilling i Kunsthallen, red.), hvor der er kaos, men det lyder som om, det er et kunstnerisk valg, at alt bliver mixet oven i hinanden, så det bliver ret uforståeligt, hvad der foregår.

Luftfyldte stemmer er støjende

Selvom artikulationen er god, fortæller Hans Toft-Olsen, at der er nogle problemer, når skuespillerne forsøger at skabe nærvær og intimitet. Han forklarer, at luftfyldte stemmer er støjende.
– Man kan skabe den stemning på to måder: Den ene er, at du sænker din energi – du taler stadig klangfuldt, men stille. Og den anden måde er, at man gør stemmen luftfyldt. Men når man gør det, så blander man klang med en luftstrøm – og luftstrøm er støj. Jo mere luftfyldt, din stemme bliver, jo mere støjende bliver den. Så selvom du artikulerer med en luftfyldt stemme, så kan det blive utydeligt.