Stemmeakademiet https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/ Professionel sangundervisning - Stemmetræning Fri, 25 Nov 2022 11:29:52 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/wp-content/uploads/sites/2/2020/05/cropped-cropped-Logo-SD2-kopi-1-32x32.jpg Stemmeakademiet https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/ 32 32 1.0 Introduktion – Ressource Stemme Træning (RST) https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2022/11/25/sangundervisning-1-0/ Fri, 25 Nov 2022 10:33:21 +0000 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=1023 Følg med i denne sangundervisning og stemmetræning. Du får en enkelt gennemgang af de værktøjer du har brug for, uanset hvilket niveau du taler eller synger på. Hvad enten du arbejder med dig selv eller arbejder som underviser, er målet det samme: at føre stemmen tilbage til balance. LINK TIL RST BOGEN https://bogpriser.dk/rst-rytmisk-sang… https://youtu.be/am4Pm0wMJDU

Indlægget 1.0 Introduktion – Ressource Stemme Træning (RST) blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Følg med i denne sangundervisning og stemmetræning. Du får en enkelt gennemgang af de værktøjer du har brug for, uanset hvilket niveau du taler eller synger på. Hvad enten du arbejder med dig selv eller arbejder som underviser, er målet det samme: at føre stemmen tilbage til balance. LINK TIL RST BOGEN https://bogpriser.dk/rst-rytmisk-sang…

Indlægget 1.0 Introduktion – Ressource Stemme Træning (RST) blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Hvad er forskellen på klassisk sang og moderne/rytmisk sang? https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2022/09/15/hvad-er-forskellen-paa-klassisk-sang-og-moderne-rytmisk-sang/ Thu, 15 Sep 2022 14:52:30 +0000 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=932 Kulturen, klangen, improvisationen og sproget/artikulationen gør forskellen stor mellem klassisk og moderne sang. Stor som forskellen på dag og nat eller som forskellen på håndbold og fodbold. En klassisk sanger forholder sig til et meget præcist klangideal samt at følge en node nøje. Den moderne sanger (burde) vægter den personlige klang samt søger autencitet ved...

Indlægget Hvad er forskellen på klassisk sang og moderne/rytmisk sang? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Kulturen, klangen, improvisationen og sproget/artikulationen gør forskellen stor mellem klassisk og moderne sang. Stor som forskellen på dag og nat eller som forskellen på håndbold og fodbold. En klassisk sanger forholder sig til et meget præcist klangideal samt at følge en node nøje. Den moderne sanger (burde) vægter den personlige klang samt søger autencitet ved at være tilstede i nuet, så improvisationen opstår. Man behøver bare at lytte klassisk sang i få sekunder for at høre det er en helt anden verden end det jeg kalder moderne sang (rytmisk sang). Stemmedoktor har stor respekt for det klassiske ideal og sangernes formåen. Selvom det desværre sker i meget stor udstrækning, så ville det være klogt ikke at mixe den tekniske del med den moderne teknik. Klassiske sangpædagoger har det på samme måde bare med omvendt fortegn.

Det klassiske klangideal fordrer et stort rum i instrumentet. Det gøres bl.a. ved at sænke struben samt fortrinsvis at synge på bagtungevokalerne. Moderne sangere synger de rigtige vokallyde og får en bedre teksttydelighed, men ikke så fyldig en klang.

Klassiske piger synger i randfunktion og det er et randområde af stemmen. Randfunktionen er en korisk klang hvor du mister meget af din personlige klang. Det betyder du er nem at kopiere. Stemmedoktor arbejder på at du får kontakt med din stemmekerne hvor den klinger personligt og unikt. En stemme der klinger i kernen er ligeså personlig som et fingeraftryk. 

Som på billedet kan man sige at klassisk klang og attitude fungerer godt i kirker og andre rum med ophøjet stemning. Moderne sang afspejler livet på gaden udenfor kirken.

Man kan med rette sige at klassiske sangere selv bygger deres instrument, og det kan tage mange år at perfektionere det. Man kan sammenligne klassisk sang med ballet. Ballet er ikke en naturlig måde at bruge kroppen på, men den har manifesteret sig som en højere æstetik. 

Indlægget Hvad er forskellen på klassisk sang og moderne/rytmisk sang? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Kan alle lære at synge? https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2021/02/26/kan-alle-laere-at-synge/ Fri, 26 Feb 2021 05:29:03 +0000 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=778 Når en professionel sangpædagog arbejder med en stemme, så er der fem ressourcer der skal undersøges. En stemme i balance er en stemme der mestrer alle fem ressourcer. Med nemme tests og øvelser finder vi ud af om ressourcerne bliver brugt hensigtsmæssigt. Den enkelte ressource skal fungere selvstændigt, men også i samspil med de andre...

Indlægget Kan alle lære at synge? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Når en professionel sangpædagog arbejder med en stemme, så er der fem ressourcer der skal undersøges. En stemme i balance er en stemme der mestrer alle fem ressourcer. Med nemme tests og øvelser finder vi ud af om ressourcerne bliver brugt hensigtsmæssigt. Den enkelte ressource skal fungere selvstændigt, men også i samspil med de andre ressourcer. Alle fem ressourcer er vigtige og skal trænes så stemmen holdes i en balanceret god form.

 

1. Energi

Det handler om måden du skaber energi i kroppen i form af luft­ tryk. Der er ingen lyd eller stemme i dette, men energien er det helt grundlæggende og måske det vigtigste emne indenfor sang og tale. Energien er 1. ressource.

2. Stemmen

Stemmen sidder inde i struben og det er her du laver din grundklang. Stemmen skal være i balance med energien/lufttrykket for at klinge optimalt. Her regulerer du 2. ressource. Det er et samspil mellem kom­pression, strubestilling og tonehøjde.

3. Artikulation

Når vi har dannet vores grundklang skal den formes til sprog, udtryk og kommunikation. Artikulationen foregår efter lyden har forladt struben og den formes blandt andet i mund­ og næsehule. Artikula­tionen er 3. ressource.

4. Hjernen

Det er hjernen der styrer hele processen og det er vigtigt at du tænker de rigtige tanker samt lytter til og evaluerer din klang. Der skal være sammenhæng mellem din vilje og det der kommer til udtryk. Hjernen er 4. ressource.

5. Musikken

Målet er at blive så fri i udtrykket som overhovedet muligt. Så fri, at du kan udtrykke dine følelser og det der kommer til dig ude- og indefra. I samspillet med dig selv dine omgivelser skal du tilpasse sin sang og dit stemmebrug til musikken, -derfor er det godt at øve hele stemmens omfang.

Udover at få styr på stemmen skal vi selvfølgelig synge dejlige sange, arbejde med effekter, improvisation, rytmer, artikulation mm.

Indlægget Kan alle lære at synge? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Lær at støtte stemmen. https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2021/02/23/laer-at-stoette-stemmen/ Tue, 23 Feb 2021 12:19:47 +0000 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=691 Hvad vil det sige at støtte stemmen? Det kræver en del øvelse at finde støtten, og du skal ikke blive utålmodig. Til gengæld er det en fornøjelse at bruge støtten når den er opdaget. I al din lydgivning vil du mærke hvordan hele din krop forstærker din lyd. Kroppen svinger med, både i din tale...

Indlægget Lær at støtte stemmen. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Hvad vil det sige at støtte stemmen?

Det kræver en del øvelse at finde støtten, og du skal ikke blive utålmodig. Til gengæld er det en fornøjelse at bruge støtten når den er opdaget. I al din lydgivning vil du mærke hvordan hele din krop forstærker din lyd. Kroppen svinger med, både i din tale og din sang, og du bliver fri for de svælgspændinger der sikkert har plaget din stemme. Med støtten kan du tale med højere og dybere toner med kraftigere og svagere volume. Din tale vil lyde ubesværet og hvis du samtidig kan finde din grundklang, har du fundet din unikke stemme.

Du er vægtløfter!

Hvis du kigger dig omkring kan du se en masse forskellige ting f.eks. en blyant, en mobiltelefon, en bog osv. Alle disse ting kan du løfte uden at blive overrasket over vægten. Du har nemlig øvet dig hele livet på at vurdere vægten på næsten alt hvad der omgir dig. Du flytter stolen, du hjælper med til at flytte bordet og en gammel flyttekasse løfter du undersøgende, for du kan ikke huske hvad der er indeni.

På samme måde som alle disse ting har hver tone en vægt som ændrer sig i for­ hold til om tonen for eksempel er svag/kraftig eller høj/dyb. Vi skal altså øve os på at løfte alle de forskellige toner vi vil tale/synge og dem er der rigtig mange af.

Du skal styre din udånding!

læs mere om støtte her

Indlægget Lær at støtte stemmen. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Få en bedre vejrtrækning. https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2021/02/23/faa-en-bedre-vejrtraekning/ Tue, 23 Feb 2021 12:10:02 +0000 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=681 Hvordan trækker vi vejret. Hvordan bærer vi os ad med at få luften ned i lungerne. Åbner vi bare munden og så falder luften ned i luftrøret? Nej vel? Luften bliver trukket ind ved hjælp af muskler. Derfor siger vi at vi trækker vejret og vi gør det fordi der konstant skal ilt til blodet....

Indlægget Få en bedre vejrtrækning. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Hvordan trækker vi vejret.

Hvordan bærer vi os ad med at få luften ned i lungerne. Åbner vi bare munden og så falder luften ned i luftrøret? Nej vel? Luften bliver trukket ind ved hjælp af muskler. Derfor siger vi at vi trækker vejret og vi gør det fordi der konstant skal ilt til blodet. Nederst på ribbenene hele vejen rundt sidder der en muskel så stor at den deler over- og underkrop. Den er kæmpestor og hvælver op mod lungerne i en kuppelform når den slapper af. Når vi spænder den, flader den ud nedefter og skaber et undertryk i lungerne. Du har åben mund og luften strøm- mer ned i lungerne, så trykket udlignes. Det er ligesom hvis du holder en sprøjte og trækker nedad i stemplet, så opstår der undertryk, og luften suges ind i sprøjten.

Mellemgulvet er vores vigtigste vejrtrækningsmuskel. Når du skal af med luften slipper du bare spændingen i mellemgulvet så det vender tilbage til sin kuppelform og derved presser luften ud af lungerne.

Åndedrættet har en rytme som består af en indånding, udånding og en lille pause. Når vi slapper af og ikke bruger stemmen taler vi om, at indåndingen er aktiv da vi bruger kræfter på at spænde mellemgulvet og udåndingen er passiv da vi bare giver slip på spændingen af mellemgulvet så luften fosser ud. I den position har vi en lille pause inden en ny indånding starter forfra. Ind- og udånding hedder også inspiration og exspiration.

mere information her

Indlægget Få en bedre vejrtrækning. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Hvad sker der når man mister stemmen? https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2021/02/23/elementor-648/ Tue, 23 Feb 2021 11:41:56 +0000 https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=648   Fra: Videnskab.dk BT citerer Stemmedoktor Men hvordan kan det være, at nogen mennesker mister stemmen dagen efter en koncert? Er det fordi, de bruger stemmen forkert? Få svaret her. Hvordan kan det være, at nogen mennesker mister stemmen dagen efter en koncert? Er det fordi, de bruger stemmen forkert? Er du en af sommerens...

Indlægget Hvad sker der når man mister stemmen? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

 

Fra: Videnskab.dk

BT citerer Stemmedoktor

Men hvordan kan det være, at nogen mennesker mister stemmen dagen efter en koncert? Er det fordi, de bruger stemmen forkert? Få svaret her.

Hvordan kan det være, at nogen mennesker mister stemmen dagen efter en koncert? Er det fordi, de bruger stemmen forkert?

Er du en af sommerens glade koncertgængere, har du måske prøvet at vågne dagen derpå ikke bare med tømmermænd og dunkende bas i ørerne, men også med en meget lille og slidt stemme. Måske har du endda oplevet, at der slet ikke kom lyd ud, når du ville sige noget.

Men hvordan kan det være, at nogen mennesker mister stemmen dagen efter en koncert?

Er det fordi, de bruger stemmen forkert? Ifølge talepædagog Hans Toft-Olsen kan langt de fleste mennesker godt tåle at skråle med på sommerens hits, hvis de gør det rigtigt.

»Vi er faktisk skabt til at råbe og skrige, så der er ikke noget galt i, at vi gør det – så længe der er en form for balance i stemmen. Spædbørn kan skrige i timevis uden at blive hæse, fordi de endnu ikke har fået dårlige vaner, som får dem til at bruge stemmen forkert,« siger Hans Toft-Olsen, der forsker i pædagogisk stemmebrugslære og har skrevet bogen ’Styr på stemmen’, til Videnskab.dk.

»Men hvis man råber med en stemme, der er ude af balance, slider man på den. Så kan man få knas på stemmen, eller man kan helt miste den, indtil den kommer sig igen. Det kan ske, hvis der er meget larm. Under en hel koncert kan man nå at slide stemmen meget,« fortsætter han.

Ifølge Hans Toft-Olsen opretholder vi normalt stemmens balance ved at lytte til os selv, når vi snakker, men når vi er til koncert, fyrer den af på et diskotek eller opholder os andre steder, hvor der er så meget larm, at vi ikke kan høre, hvad vi selv siger, kan vores stemmer ryge ud af takt.

Efter nogle timer i øredøvende støj risikerer vi så, at stemmen midlertidigt forsvinder, fordi vi ikke selv kan høre den og derfor bruger den forkert.

»Slimhinden bliver irriteret, stemmelæberne kan hæve, og så kan stemmen komme til at lyde knasende, indtil den er kommet sig igen. Nogle gange kan stemmelæberne ændre så meget form, at man helt mister stemmen,« forklarer Hans Toft-Olsen.

Indlægget Hvad sker der når man mister stemmen? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Lektørudtalelse om bogen RST https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2021/01/14/rst-bogen-om-sangteknik/ Thu, 14 Jan 2021 14:06:00 +0000 http://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=165 Kort om bogen. Kompetent indføring i rytmisk sangteknik, mest anvendelig som lærebog, men også til selvstudium for professionelle sangere. Beskrivelse. Hans Toft Olsen er en anerkendt sangpædagog og logopæd (talepædagog), bl.a. tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium. Han har udviklet sin egen rytmiske sangteknik, der her bliver systematisk gennemgået med udgangspunkt i følgende 5 variable: energien, stemmen,...

Indlægget Lektørudtalelse om bogen RST blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Kort om bogen.

Kompetent indføring i rytmisk sangteknik, mest anvendelig som lærebog, men også til selvstudium for professionelle sangere.

Beskrivelse.

Hans Toft Olsen er en anerkendt sangpædagog og logopæd (talepædagog), bl.a. tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium. Han har udviklet sin egen rytmiske sangteknik, der her bliver systematisk gennemgået med udgangspunkt i følgende 5 variable: energien, stemmen, artikulationen, hjernen og musikken. Til hvert afsnit er der en lang række øvelser, og der er mange grafer og figurer til understøttelse af teksten.

Vurdering.

Det er en meget kompetent fremstilling og læsning kræver nogle forkundskaber om musikalske begreber og sangteknik. Af kyndige stemmebrugere vil den kunne anvendes til selvstudium, men den primære brug vil være på konservatorier, musikskoler, i gymnasiernes musikundervisning og andre steder, hvor der arbejdes med rytmisk sangundervisning.

Andre bøger om samme emne.

Der findes ingen tilsvarende lærebøger i rytmisk sangteknik.

Lektørudtalelse Søren Brunbech

Køb bogen her.

Indlægget Lektørudtalelse om bogen RST blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Professionel sangundervisning. https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2020/09/06/den-bedste-sangundervisning/ Sun, 06 Sep 2020 12:27:06 +0000 http://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=97   Med Stemmeakademiet sangtræning får du de værktøjer du har brug for, uanset hvilket niveau du synger på. Når du er dybt afhængig af en god stemme og en stemme du kan stole på, så er målet at føre din stemmen tilbage til balance. Hos Stemmeakademiet lærer du at bruge din stemme korrekt så den...

Indlægget Professionel sangundervisning. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

 

Med Stemmeakademiet sangtræning får du de værktøjer du har brug for, uanset hvilket niveau du synger på. Når du er dybt afhængig af en god stemme og en stemme du kan stole på, så er målet at føre din stemmen tilbage til balance. Hos Stemmeakademiet lærer du at bruge din stemme korrekt så den klinger ressourcefuldt og du undgår slid. De øvelser du får til 1:1 sessions, kan du efterfølgende øve og få støtte fra Stemmeakademiets online bibliotek, hvor alle øvelser findes som enten video eller lydfiler. På den måde får du den støtte du har brug for til at optræne en sund sangstemme. Med sangteknikbogen som supplement til den sangundervisning du får, kan du fordybe dig og træne de små lette øvelser der gennemgåes.

KØB RST BOGEN

Indlægget Professionel sangundervisning. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Gavekort til sangundervisning. https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2020/08/12/gavekort/ Wed, 12 Aug 2020 12:19:58 +0000 http://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=379 Nu kan du give et gavekort til en du holder af, en som elsker at synge, eller måske en som ikke tror vedkommende kan synge. Man kan nå at lære rigtig meget på en sangtime og køber du 3 eller flere timer, følger der en gratis RST bog med til timerne. Rigtig mange skal lige...

Indlægget Gavekort til sangundervisning. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Nu kan du give et gavekort til en du holder af, en som elsker at synge, eller måske en som ikke tror vedkommende kan synge. Man kan nå at lære rigtig meget på en sangtime og køber du 3 eller flere timer, følger der en gratis RST bog med til timerne.

Rigtig mange skal lige have det ekstra skub for at komme til en professionel sanglærer. Tænk nu hvis en du kender gemmer på en fantastisk stemme der bare skal slippes ud. På en time kan man få en grundig analyse af stemmens formåen, svaheder og styrker samt hvilke muligheder der er for udvikling.

Stemmeakademiets sangtimer er unikke med den nyeste sangpædagogik som gør dig klogere på dig selv og din sang, og du får mere styr på din stemme. Få undervisningen i København og Aarhus.

Sådan gør du…

Beslut dig for hvor mange sangtimer du vil give. 1 koster 499,- // 2 koster 949,- // 3 koster 1.399,- // 5 koster 2.299,- // 10 koster 4.499,-  Ring til os og fortæl hvilken dato og hvilket navn der skal skrives på gavekortet. Indbetal beløb på mobilepay 53646440 og vi sender dig en mail med gavekortet, som du selv printer eller videresender. Du kan også vælge at vi printer kortet og sender det til en ønsket adresse (+ forsendelse). Kortet er personligt og gyldigt i 6 måneder.

Indlægget Gavekort til sangundervisning. blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>
Er det bedst med klassisk stemmeteknik som fundament for stemmen? https://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/2020/05/06/er-det-bedst-med-klassisk-stemmeteknik-som-fundament-for-stemmen/ Wed, 06 May 2020 14:53:09 +0000 http://stemmedoktor.dk/stemmeakademiet/?p=116 Vi kender godt synspunktet og det praktiseres stadigvæk på mange skoler, især skuespillerskoler. Synspunktet bygger på traditionel tankegang og vi ved at der er mange skuespillerelever samt skuespillere, der får slidte stemmer af at blande klassisk teknik ind i den moderne stemmebrug. Det svarer til at man giver balletundervisning, for at kunne bevæge sig normalt...

Indlægget Er det bedst med klassisk stemmeteknik som fundament for stemmen? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>

Vi kender godt synspunktet og det praktiseres stadigvæk på mange skoler, især skuespillerskoler. Synspunktet bygger på traditionel tankegang og vi ved at der er mange skuespillerelever samt skuespillere, der får slidte stemmer af at blande klassisk teknik ind i den moderne stemmebrug. Det svarer til at man giver balletundervisning, for at kunne bevæge sig normalt på en scene.

Når du taler og synger normalt, skal du bruge den teknik du er født med, også hvis du er professionel stemmebruger. Hvis du skal synge eller tale med klassisk teknik, skal du lave om på dig selv og dit udtryk. Hvis du laver om på dig selv og dit udtryk, styrker det selvfølgelig ikke din troværdighed.

Hvis du skal synge klassisk eller tale som i klassisk teater/film, vil Stemmeakademiet anbefale klassisk teknik.

Dagligdags stemmebrug som i nutidig film, teater, speak og revy, kræver den metode vi bruger på Stemmeakademiet.

Indlægget Er det bedst med klassisk stemmeteknik som fundament for stemmen? blev først udgivet på Stemmeakademiet.

]]>