Stemmedoktor

instruktører belaster stemmen

Mange trænere og instruktører belaster stemmen.

Artikel skrevet af Thomas Dohm i magasinet Udspil

Mange trænere og instruktører belaster stemmen, når de råber. Med den rette teknik kan alle lære at bruge stemmen, uden at belaste den.

Vi kender det alle. At stemmen bliver hæs, hvis vi har råbt og skreget længe. Men det behøver nødvendigvis ikke være sådan. Med den rette teknik kan vi bruge vores stemme i hvilket som helst leje i ubegrænset tid.

Stemmetræner Hans Toft-Olsen, som netop har udgivet bogen ”Styr på stemmen”, forklarer, at med en smule viden om, hvordan stemmen fungerer, kan alle lære at bruge den rigtigt.

»Det kræver ikke så meget. Faktisk ved vi fra fødslen, hvordan vi bruger stemmen optimalt. Men vi glemmer det, når vi bliver lidt
ældre,« fortæller han.

Lad maven hænge

For at bruge stemmen korrekt kræver det, at man bruger de rette muskler i kroppen. Mange trækker maven ind og bruger brystmuskulaturen, når de taler eller råber, men det er en forkert teknik at anvende. Man skal slappe af og lade maven ”hænge”. Derved bruger man i stedet den store muskel (i) mellemgulvet, og på den måde slapper man mere af i struben. Derved bliver stemmebåndene ikke overbelastede, når vi råber.

»Manges idealudseende består i at trække maven ind, når de er i selskab med andre mennesker. Men det er uforeneligt med at bruge stemmen korrekt. På den måde vil man efter kort tid begynde at belaste stemmen,« siger Hans Toft-Olsen.

Problemet er 
psykologisk

Det er allerede i de tidlige teenageår, at unge begynder at trække maven ind for at virke tynd. Især hos pigerne er det et problem, og
psykologisk kan det være utroligt svært at slippe det igen.

Der findes dog en meget simpel måde at lære at bruge muskulaturen rigtigt på igen. Man skal blot fløjte.

»Når man fløjter bruger man de rigtige muskler i maven. Alle kan prøve at fløjte, og så kan man faktisk mærke, hvordan man slapper af i maven. Man trækker vejret og holder det med mellemgulvet og når man har brug for det, spænder man mavemusklerne gradvist i takt med luftforbruget,« forklarer Hans Toft-Olsen.

For instruktører og foredragsholdere er der endnu et plus ved at kende teknikken bag korrekt stemmebrug. Hvis man bruger brystmusklerne, når man taler, får stemmen en nervøs klang. Måske opfatter tilhørerne det ikke bevidst, men ubevidst fanger vi den med det samme. Bruger man derimod stemmen korrekt, signalerer det power og overskud.

»Stemmen er en del af vores image. Med en god og fyldig stemme gør man indtryk. Og det vil samtidig flytte fokus fra måden vi taler på, til det vi siger,« understreger stemmetræneren.

Nervøsitet kan høres.

Hvis man som instruktør eller træner skal tale foran en forsamling, mærker mange en pludselig nervøsitet, inden de går på. Den
nervøsitet forplanter sig til stemmen, som får en rystende og skarpere klang. Det skyldes, at instruktøren eller træneren ofte spænder i mavemusklerne og trækker maven ind, lige inden de skal tale. Det er en forkert teknik, men det er muligt at gøre noget ved det. I stedet for at spænde i mavemusklerne, skal man, lige inden man skal på, slappe af og slippe i mavemusklerne. Det virker
med det samme, og man kan høre, at stemmen lyder rolig og normal.

Derudover er forberedelse også en måde at dæmpe nervøsiteten på og derved undgå at belaste stemmen unødigt. Hvis man ved, hvad man vil sige og hvordan, dæmper det fra begyndelsen nervøsiteten.

Stemmen er som tunge løft.

Vi har gennem livet lært, at visse ting er tunge at løfte på og andre er lette. Skal vi for eksempel løfte en blyant, ved vi godt, at det
ikke kræver brug af mange muskler. Skal vi derimod løfte et klaver, forbereder vi os på, at der skal bruges mange muskler til at løfte det. Derved bruger vi musklerne korrekt og undgår skader.

Det samme gælder for brug af stemmen. Når træneren taler ved en samling, er stemmen lav og belastes ikke. Men pludselig skal stemmen skifte gear, og der skal råbes til personer, der står længere væk. Kender man ikke teknikken bag en korrekt stemmeføring, kan det belaste stemmen meget.

Fløjt og lær teknikken.

Teknikken bag en korrekt stemmeføring er ikke vanskelig. Det kræver faktisk kun, at vi lærer at slappe af i mavemuskulaturen. Når man taler, skal man ikke trække maven ind, for derved bruges brystmuskulaturen. Slip i stedet i mavemusklerne, lad maven ”hænge” og tal roligt. Så belastes stemmen ikke unødigt, og man kan bruge sin stemme i et hvilket som helst leje i ubegrænset tid.

For at lære den korrekte teknik, kan man prøve at fløjte. Der mærker man, hvordan det er mavemuskulaturen, der benyttes. Det er den samme følelse, man skal have, når man bruger stemmen.

Hans Toft-Olsen er forfatter til bogen Styr på stemmen, og driver til daglig firmaet Stemmedoktor